ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Συμπτώματα – Διάγνωση - Θεραπεία

 

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Μενεξάκης, στην Αλεξανδρούπολη, έχει εξειδικευθεί στη νόσο της ενδομητρίωσης, ως επιμελητής του Κέντρου Ενδομητρίωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε στη Δανία.

Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συχνή, καλοήθης, χρόνια πάθηση που προσβάλλει ως και 10% των γυναικών. Είναι μια νόσος κατά την οποία ιστός που μοιάζει με το βλενογόννο της μήτρας (ενδομήτριο) παρουσιάζεται και αναπτύσσεται σε διάφορα όργανα εκτός της μήτρας, πρωτίστως όργανα της πυέλου, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, η ουροδόχος κύστη και το περιτόναιο.

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται με μορφή αλλοιώσεων, οζιδίων, συμφύσεων ή κύστεων.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι διάφορα και συχνά ποικίλλουν ανάλογα με την εντόπιση της νόσου.

Τα συνηθέστερα είναι:

  • Ο κοιλιακός πόνος χαμηλά στην κοιλιά κυρίως κατά τις ημέρες περιόδου, αλλά κι εκτός.
  • Η έντονη κολπική αιμορραγία.
  • Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή κι ο πόνος κατά την ούρηση ή την αφόδευση πρωτίστως στις ημέρες περιόδου.
  • Σπανιότερα παρατηρείται αλλαγή των συνηθειών του εντέρου ή κι αιμορραγία κατά την αφόδευση.

Πολύ συχνά η ενδομητρίωση σχετίζεται με την υπογονιμότητα, ενώ η έκταση της νόσου δε συμβαδίζει πάντα με την ένταση των συμπτωμάτων της ασθενούς.

Διάγνωση ενδομητρίωσης

Στη διάγνωση της νόσου συμβάλλουν τόσο τα συμπτώματα της ασθενούς, όσο κι η κλινική εξέταση, οι βιοχημικοί δείκτες (Ca125) κι οι απεικονιστικές μέθοδοι (γυναικολογικό υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία). Η τελική και πιο σίγουρη μέθοδος για τη διάγνωσή της είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπηση με απομάκρυνση (χειρουργική εξαίρεση) των εστιών της νόσου.

Θεραπεία ενδομητρίωσης

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι φαρμακευτική ή/και χειρουργική, ενώ η οριστική επιλογή γίνεται με βάση τα συμπτώματα της ασθενούς, τα κλινικά ευρήματα, την ηλικία της ασθενούς και την επιθυμία για τεκνοποίηση.

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι υπό μορφή αναλγητικών φαρμάκων και διάφορων μορφών ορμονικής θεραπείας.

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδομητρίωσης ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις:

  • Βαρέων συμπτωμάτων.
  • Εκτεταμένης νόσου (διήθησης).
  • Μεγάλων κύστεων ή αλλοιώσεων της πυέλου.
  • Σχετιζόμενες με υπογονιμότητα σε έδαφος ενδομητρίωσης.
  • Όπου η φαρμακευτική θεραπεία δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιπλεγμένο, εξαιτίας της συμπεριφοράς της νόσου που συχνά οδηγεί σε αλλοιώσεις και συμφύσεις εντός της πυέλου και αναπτύσσεται διηθώντας παρακείμενα όργανα.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό το χειρουργείο να πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό κι έπειτα από τον απαιτούμενο προεγχειρητικό έλεγχο.

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας έχει βοηθήσει αισθητά σε αυτόν τον τομέα, λόγω των διάφορων πλεονεκτημάτων που προσφέρει έναντι της κλασικής λαπαροσκοπικής μεθόδου, όπως:

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια των λεπτών χειρουργικών κινήσεων.
  • Καλύτερη απεικόνιση των ιστών.
  • Πληρέστερος έλεγχος του χειρουργικού πεδίου και των χειρουργικών εργαλείων (βραχιόνων) από το χειρουργό.
parallax background

Επικοινωνήστε με το Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Κωνσταντίνο Μενεξάκη για οποιοδήποτε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί.